חיפוש

טיפול בעין עצלה

תוכן העניינים

אבחנו לילדכם עין עצלה? אין סיבה לדאוג. יש מספר דרכי טיפול בעין עצלה, וככל שהטיפול מתחיל בגיל צעיר יותר, כך הוא אפקטיבי יותר. כדי לקבוע את דרך הטיפול המתאימה, יש להתייעץ עם מומחה ולגלות את הגורם לעין העצלה – תוכלו לקרוא עוד בנושא כאן.

טיפול בעין עצלה - אבחון מוקדם

טיפול בעין עצלה – העיתוי הוא קריטי

טיפול בעין עצלה מוצלח יותר אם מתחילים אותו בגיל צעיר.

בדרך כלל, אחרי גיל 9 קשה לטפל בעין עצלה, אם כי מחקר של המכון הלאומי לבריאות של ארה"ב (NIH) מצא לאחרונה שניתן להשיג שיפור כלשהו גם בטיפול בעין עצלה בקרב בני נוער צעירים (עד גיל 14 שנים).

למידע נוסף

בקרו אותנו בחנות בפתח תקווה, התקשרו אלינו או השאירו פרטים ונחזור אליכם

שלב ראשון – התאמת משקפיים

צורת הטיפול החשובה ביותר בעין עצלה היא תיקון הפרעת התשבורת (אניזומטרופיה) על ידי שימוש קבוע במשקפיים. במקרים חריגים יותאמו עדשות מגע, אף על פי שילדים מתקשים להרכיב אותן.

לעיתים בעקבות תיקון אופטי מתאים הראייה משתפרת, והחשד שמדובר בעין עצלה נעלם. אם חרף התיקון האופטי עדיין יש הבדל בראייה בין העיניים, אכן מדובר בעין עצלה – ויש מספר דרכים לטפל בה.

טיפול בעין עצלה בעזרת רטיות

כדי להכריח את המוח להשתמש בעין העצלה, ניתן להשתמש ברטיות. נסגור את העין עם רטייה, כך שלא תהיה למוח ברירה אלא להשתמש במידע החזותי שמגיע מהעין העצלה. באופן הדרגתי המוח ילמד להשתמש בעין העצלה והראייה שלה תשתפר.

ניתן להשתמש בפדים לעין עצלה, פדים רכים ונעימים שמתאימים במיוחד לילדים. יש לסגור את העין הדומיננטית למשך מספר שעות, בהתאם לחומרת האמבליופיה, כדי לחוות שינוי של ממש. מומלץ לסגור את העין גם בשעות הלימודים בבית הספר, אם כי חשוב לעשות הכנה מתאימה לפני כן. כך נמנע מצב של סטיגמה חברתית שתוביל לסירוב של הילד לשים את הרטייה.

כעבור כמה שבועות כבר מרגישים שיפור בראייה, אך רק לאחר חודשים רבים של טיפול מגיעים לתוצאות אופטימליות. גם אחרי שחל שיפור בראייה, צריך להמשיך לסגור את העין הדומיננטית לזמן מה כדי לשמר את התוצאה.

טיפול בעין עצלה בעזרת פדים לעיניים

דרכים נוספות לטיפול בעין עצלה

ישנן שיטות נוספות לטפל בעין עצלה. הן רלוונטיות כשהילדים מתנגדים לשימוש בפדים לעיניים, או שמסיבה רפואית לא ניתן להשתמש בהם.

אחת הדרכים היא שימוש בטיפות הרחבה. על ידי הרחבת האישון בעין הדומיננטית, הראייה בה מיטשטשת וכך המוח מוכרח להשתמש בעין העצלה. שיטה זו מתאימה רק לחלק מהמקרים, ויש להתייעץ עם רופא עיניים בעניין.

מחקרים הראו שהטיפול ברטייה או בטיפות עיניים יעיל באותה מידה כשהעין בעלת אמבליופיה קלה עד בינונית.

במקרים אחרים משתמשים במשקפיים עם מספר שלא מתאים לעין הדומיננטית. בשל כך, הראייה שמתקבלת מהעין הדומיננטית היא מטושטשת, והמוח מוכרח להשתמש בעין העצלה. שיטה זו פחות נפוצה מאחר שהילדים לרוב משתפים פעולה עם השלבים הקודמים. כמו כן, היא פחות יעילה מפני שבאופן טבעי, הילדים נוטים להסיט את הראש למטה כך שיוכלו לראות מעל המשקפיים.

שימו לב שאם העין העצלה נוצרת כתוצאה מפזילה יש לטפל קודם כל בעין העצלה ורק לאחר מכן בפזילה. במקרים שבהם מתקנים את הפזילה ורק אז את העין העצלה – הפזילה עלולה לחזור בעקבות הטיפול באמצעות סגירה של העין העצלה.

סיכום – טיפול בעין עצלה

טיפול מוקדם ככל הניתן, עם הדרכה צמודה ומקצועית, יכול להוביל לשיפור משמעותי בראייה.

נותרתם עם שאלות? אתם מוזמנים לכתוב לי בתגובות ואענה בשמחה.

תמונה של רחל כהן

רחל כהן

אורטופטיסטית בעלת ניסיון של 40 שנים. מומחית בטיפול בפזילה, בעין עצלה ובתרגולי עיניים לילדים ולמבוגרים. לזימון תורים: 03-9343817

אם אהבת, כדאי לשתף:

עוד כתבות שיעניינו אותך

אופטיקה דורון
אחד העם 63, פתח תקווה

לפרטים נוספים

בקרו אותנו (רח' אחד העם 63 פתח תקווה), או השאירו פרטים ונחזור אליכם